Rakenna ensimmäinen tuote, MVP - Startappi

Rakenna ensimmäinen tuote, MVP

Olet saavuttanut pisteen, jossa asiakkaan ongelma on validoinnin myötä kirkastunut, ja olet saanut selville, millainen tuote voisi ratkaista kyseisen ongelman. Nyt edessäsi on startupin tärkeimmän hypoteesin, arvohypoteesin, validointi. Tämä hypoteesi kiteyttää sen, mitä arvoa yrityksesi tuottaa asiakkaalle. Seuraava tehtäväsi on oppia, onko tämä oletus totta.

 

MVP: Pienin mahdollinen toimiva tuote

MVP eli Minimum Viable Product on pienin toimiva tuote, jolla arvohypoteesia voidaan testata luotettavasti. Sen tarkoitus on selvittää, kokeeko asiakas saavansa arvoa suunnittelemastasi ratkaisusta. MVP ei tarvitse olla alkeellinen versio visiotuotteestasi eikä sillä ole tarkoitus validoida koko liiketoimintamallia. MVP:t vaihtelevat monimutkaisuudessaan yksinkertaisesta savutestistä aina toimiviin mutta riisuttuihin prototyyppeihin.

MVP ei ole lopullinen tuotteesi kannattavan liiketoiminnan rakentamiseen. MVP tuotteen tai palvelun tuotantokustannukset voivat ylittää asiakkaan maksaman hinnan. Tämän ei kuitenkaan tarvitse huolettaa – tässä vaiheessa tavoitteena on oppia, kokeeko asiakas saavansa arvoa, ja onko hän valmis maksamaan siitä. Kannattavuuden aika tulee vasta visiotuotteen kehittämisen myötä.

 

Esimerkkejä MVP:stä

  1. Hovimestari-MVP
    Jos visiotuotteesi on sovellus, MVP:n ei välttämättä tarvitse olla ohjelmisto. Usein sovelluksen arvon voi tuottaa asiakkaalle myös henkilökohtaisella palvelulla. Tämä lähestymistapa ei vaadi suuria teknisiä panostuksia, mutta voi antaa arvokasta tietoa asiakkaan reaktioista.
  2. Ozin velho -MVP
    Tässä lähestymistavassa asiakas uskoo käyttävänsä valmista tuotetta, kuten verkkosovellusta, mutta kulissien takana sinä olet tekemässä tarvittavan työn ohjelmiston puolesta. Tämä yhdistää käyttäjäkokemuksen ja nopean toteutuksen.
  3. Fyysinen prototyyppi
    Fyysisissä tuotteissa keskity yksittäiskappaleiden luomiseen esimerkiksi käsityönä tai 3D-tulostuksella. Sarjatuotantoa ei tule kuuloonkaan vielä tässä vaiheessa – yksittäistenkin kappaleiden myynti saattaa osoittautua odotettua vaikeammaksi.
  4. Savutesti
    Jos tuotteesi on esimerkiksi teknisyyden vuoksi mahdoton toteuttaa prototyyppinä, voit testata asiakkaan kiinnostusta savutestillä, videolla verkkosivuillasi. Videolla voit esitellä tuotteen konseptin ilman että tuotetta on oikeasti olemassa. Jos onnistut saamaan lukuisia ihmisiä liittymään odotuslistalle, olet validoinut, että asiakkaat haluavat tuotteen. Näin toimi esimerkiksi Dropbox ennen tuotteen rakentamista.

 

Suunnittele ja rakenna MVP

MVP:n suunnittelu alkaa analyysillä siitä, mitä haluat oppia. Jokaisen MVP:n tulisi keskittyä yhteen olennaiseen oppimistavoitteeseen. Suunnitelman mukaisesti toteutettu MVP ei vaadi täydellisyyttä – sen on vain oltava riittävän uskottava ja asiakkaan arvoa tuottava.

Vinkkejä toteutukseen:

  • Yksinkertaisuus: Keskity siihen, mikä on välttämätöntä hypoteesin testaamiseen. Jos et ole varma mitä tehdä, yksinkertaista.
  • Visuaalinen houkuttelevuus: Luo tuotteesta ulkoisesti houkutteleva yksinkertaisin keinoin, jotta se herättää luottamusta.
  • Rakentaminen: Hyödynnä käsintehtyjä ratkaisuja, 3D-tulostusta tai yksinkertaisia digitaalisia työkaluja nopeaan toteutukseen.

 

MVPn myyntikanava

Osana MVP:n kehitystä on tärkeää suunnitella myös sen myyntikanava. Myyntikanava voi olla esimerkiksi fyysinen myyntipiste tai verkkokauppa.

  • Fyysiset myyntipisteet
    Osallistu kohderyhmän tapahtumiin, messuille tai markkinoille. Näin pääset suoraan keskustelemaan asiakkaiden kanssa ja saat välitöntä palautetta.
  • Verkkokauppa
    Rakenna yksinkertainen verkkokauppa testataksesi kysyntää. Voit luoda kevyen myyntisivun, jossa kerrot tuotteesta ja otat vastaan tilauksia. Tämä voi olla tehokas tapa mitata asiakaskiinnostusta.

 

🚦 Jatka seuraavaan vaiheeseen kun:

MVP on valmis julkaistavaksi. 

📖 Opi lisää:

The Lean Startup s.92-113

Running Lean s.201-216

💡 Vinkki:

Verkkokauppa-alusta Shopifyllä on tarjolla Shopifyn Starter Plan, jolla voit markkinoida  pelkkää tuotesivua somessa ja myydä tuotetta tuotesivun kautta. Tämä voi olla hyvin simppeli ja halpa tapa mitata sekä tuotesivulla kävijöiden määrää, että ostojen määrää. Toki hienot verkkosivut tuotesivun ympärillä nostaisivat myyntiä, mutta aikaiset omaksujat ovat valmiita ostamaan tuotteen ilmankin.

Takaisin oppaaseen