
Lue kirja startupin rakentamisesta
Startupin rakentamiseen on olemassa oikeita ja vääriä tapoja. Väärä tapa on aloittaa perustamalla osakeyhtiö, siirtyä heti tuotteen rakentamiseen, hakata vuosi päätä seinään kun asiakkaat eivät ryntääkään ostamaan tuotetta, ja lopulta laittaa yritys pöytälaatikkoon. Tutkimusten mukaan yleisin syy startupin epäonnistumiseen on, että rakennetaan tuote, jota kukaan ei halua.
Oikea tapa on rakentaa tuotetta asiakaslähtöisesti varhaisen vaiheen asiakaspalautteen perusteella. Tämä vaatii järjestelmällistä lähestymistapaa, jonka voi oppia tutustumalla Lean Startup -metodiin ja ketterään kehitykseen.
Lean Startup -metodi: kehitä tuotteita, joita asiakkaat todella haluavat
Väärän tuotteen rakentaminen on startupien perisynti. Ongelman ratkaisemiseksi on kehitetty Lean Startup -metodi, joka tarjoaa systemaattisen lähestymistavan startupin tuote- ja liiketoimintamallikehitykseen. Menetelmän tarkoituksena on varmistaa, että yritys rakentaa tuotteen, jota asiakkaat todella haluavat – ennen kuin tuotekehitykseen käytetään paljon rahaa ja aikaa.
Näin se tehdään tiivistetysti:
- Luo pienin toimiva tuote (MVP, Minimum Viable Product).
- Myy MVP asiakkaille saadaksesi rehellistä palautetta heidän käytöksestään.
- Käytä kerättyä tietoa tuotteen jatkokehitykseen.
Lean Startupin hyödyt
Kuvitellaan, että sinulla on idea mobiilisovelluksesta. Yksinkertaisinkin sovellus, joka kelpaa juuri ja juuri idean pilotointiin, maksaa ostettuna yli 30 000 euroa. Bisnesenkelit rahoittavat erittäin epätodennäköisesti testaamatonta ideaa, joten sinun tulisi löytää rahoitus muualta: säästöistäsi, lainana, perheeltäsi tai kavereiltasi. Oletko valmis laittamaan omia rahojasi kiinni testaamattomaan liikeideaan? Ei ehkä kannattaisi.
Lean Startup -metodilla voit sekä säästää tuotteen koodaamiseen kuluvan rahan että moninkertaistaa mahdollisuutesi onnistua rakentamaan skaalautuva yritys. Lean Startup tarjoaa paljon esimerkkejä siitä, miten voit rakentaa ensimmäisen tuoteversion (MVP) ilman koodausosaamista. Voit jopa myydä tuotetta asiakkaille oikeaa rahaa vastaan. Vasta kun tuotteelle tai palvelulle on osoitettu olevan kysyntää, on aika investoida sovelluksen rakentamiseen. Tässä vaiheessa sijoittajatkin saattavat kiinnostua yrityksestäsi.
Startup-yrittäjän pyhät kirjat
Kirjoitettuani diplomityön startupin rakentamisesta olen muodostanut vahvan näkemyksen kolmesta kirjasta, jotka jokaisen startup-yrittäjän tulisi tuntea. Näitä teoksia on myyty miljoonia kappaleita, ja ne ovat auttaneet lukemattomia yrittäjiä menestymään.
- The Lean Startup (Eric Ries)
- Running Lean (Ash Maurya)
- Scrum (Jeff Sutherland)
Älä vain lue kirjoja kerran läpi – käytä niitä oppainasi matkallasi kohti menestystä. Kirjojen sisältö auttaa sinua vastaamaan lukuisiin matkan varrella nouseviin kysymyksiin startupin rakentamisesta ja tuotekehityksestä.
Startappi-opas perustuu Lean Startup -metodiin
Lukemasi Startappi-reittiopas perustuu edellä mainittuihin teoksiin. Oppaan tarkoituksena on yksinkertaistaa teosten tiedot selkokielisiksi vaiheiksi. Jokaisen vaiheen perässä on viittaus kirjojen oikeille sivuille, jotta voit helposti perehtyä kuhunkin vaiheeseen yksityiskohtaisemmin.
Reittioppaasta on tehty kattava opas täydentämällä sitä vaiheilla, joita ei suoraan käsitellä teoksissa. Näitä ovat esimerkiksi rahoituksen haku, jossa on hyödynnetty Suomen startup-skeneen liittyviä luotettavia lähteitä.
Suosittelen sydämeni pohjasta tilaamaan edellä mainitut teokset, ja lukemaan ne ajatuksella läpi. Kirjat löydät edulliseen hintaan esimerkiksi Amazon-verkkokaupasta. Toimitusta odotellessa voit katsoa tekemäni opetusvideon Lean Startup -metodista.
LEAN STARTUP selitysvideo - Kuinka startup rakennetaan
🚦 Jatka seuraavaan vaiheeseen kun:
Olet lukenut teokset The Lean Startup ja Running Lean (palataan Scrumiin vaiheessa 20)
📖 Opi lisää:
💡 Vinkki:
Kirjoja lukiessa, olen huomannut hyväksi tekniikaksi alleviivata tärkeimmät kohdat, ja merkitä nämä sivut muistilapuilla. Näin tärkeimpiin kohtiin on tarpeen tullen nopea palata muistin virkistämiseksi.