Kokoa perustajatiimi

Kokoa perustajatiimi

Startupin menestyksen takana on usein hyvä tiimi. Tyypillisesti alkuvaiheen tiimiläiset perustavat yrityksen yhdessä, ja heitä kutsutaan co-foundereiksi. Alkuvaiheen tiimin tulisi olla tarpeeksi kyvykäs rakentamaan MVP (Minimum Viable Product) itse ja testaamaan liikeideaa käytännössä. Tiimin kyvykkyys ja sitoutuminen määrittävät pitkälti startupin tulevaisuuden – siksi sinun on kasattava paras mahdollinen porukka.

 

Kuinka suuri tiimi tarvitaan?

Optimaalinen tiimin koko alkuvaiheessa on 2–3 henkilöä. Ei kuitenkaan ole väärin aloittaa idean testaamista yksin. Monipuolinen tiimi tuo kuitenkin etuja, kuten nopeamman kehityksen, laajemman osaamisen, uusia ideoita ja motivaatiota. Vaikka tiimin jäsenillä on erilaisia taitoja, heidän tulisi toimia yhtenä kokonaisuutena ja kaikkien tulisi olla vuorovaikutuksessa asiakkaiden kanssa.

 

Mitä osaamista tiimiltä tarvitaan?

Ihanteellisesti tiimissä on henkilö, joka on aktiivisesti tekemisissä asiakkaiden kanssa (tuoteomistaja), ja henkilö, joka rakentaa tuotetta (kehitystiimi). Tästä jaottelusta huolimatta kaikkien on hyvä olla tiiviisti mukana myös asiakastyössä. Tiimistä tulisi löytyä osaamista seuraavilta osa-alueilta:

  • Tuotekehitys: Henkilö, joka osaa rakentaa teknisen ratkaisun tai palvelun.
  • Design: Henkilö, joka hallitsee käyttäjäkokemuksen, visuaalisen suunnittelun ja prototyyppien rakentamisen.
  • Myynti ja markkinointi: Henkilö, joka voi olla yhteydessä asiakkaisiin, kerätä palautetta ja luoda kysyntää.

 

Sitoutuminen on avain menestykseen

Jo tiimin kasaamisvaiheessa on tärkeää keskustella sitoutumisesta avoimesti. Miettikää yhdessä:

  • Kuinka paljon aikaa kukin voi käyttää yrityksen rakentamiseen?
  • Kuinka paljon rahaa olette valmiita sijoittamaan alkuvaiheen kuluihin?
  • Mitkä ovat odotukset osakeosuuksien jaosta?

Vaikka liikeideaa voi aluksi testata osa-aikaisesti muiden töiden tai opiskelun ohella, sijoittajat odottavat myöhemmin kokoaikaista sitoutumista. On olennaista, että kaikki tiimin jäsenet ovat henkisesti sitoutuneita alusta alkaen. Jos joku ei ole täysin mukana, se voi vaarantaa startupin tulevaisuuden.

 

Rakentakaa yhtenäinen visio ja tavoitteet

Onnistunut tiimityö perustuu yhteisiin tavoitteisiin ja visioon. Keskustelkaa yhdessä:

  • Visiosta: Mitä haluatte saavuttaa? Miltä tuote näyttää, kun se on menestynyt?
  • Tavoitteista: Mitkä ovat lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteet?
  • Työtavoista: Kuinka kehitätte tuotetta ja liiketoimintamallia?

Voitte esimerkiksi käyttää Lean Startup -metodia liiketoimintamallin ja tuotteen kehitykseen sekä hyödyntää Scrum-rutiineja viikkotason ja päivittäisen työskentelyn organisointiin. Selkeä suunnitelma auttaa pitämään tiimin fokusoituneena, vaikka olosuhteet muuttuisivatkin.

 

🚦 Jatka seuraavaan vaiheeseen kun:

Kasassa on tiimi, jolla on tarvittavat taidot MVP:n rakentamiseksi.

📖 Opi lisää:

Running Lean, 2012, p.134-139

💡Vinkki:

Olen perustanut yrityksiä sekä yksin että yhdessä. Yksin yrittäessä on ollut hauska päästä kädet savessa oppimaan kaikkia liiketoiminnan osa-alueita!

Jos kuitenkin olet rakentamassa oikeasti kasvuhaluista yritystä, työtä riittää jaettavaksi useammalle kaiken likoon laittavalle perustajajäsenelle.

Takaisin oppaaseen