
Keksi liikeidea
Heureka! Liikeidean keksiminen on startup-yrittäjyyden ensimmäinen askel. Startup-yrittäjänä tehtävänäsi on selvittää, voiko liikeideasta rakentaa skaalautuvaa liiketoimintaa.
Miten keksiä liikeidea?
Startupin liikeidea syntyy usein kun havaitaan ongelma johon voisi olla kehitettävissä nykyistä parempi ratkaisu. Tämä pätee lähes kaikkiin startup-yrityksiin; ResQ Club pyrkii ratkaisemaan ravintoloiden ruokahävikkiongelman, Wolt tekee arjesta helpompaa ruuan kotiinkuljetuksella, ja Swappie tarjoaa ratkaisua ihmisille, joilla ongelmana on älypuhelinten liian korkeat hinnat. Jos etsit vielä omaa liikeideaa, pidä silmät auki mahdollisille ongelmille omassa arjessa, harrastuksissa ja työympäristössä.
Millainen on hyvä liikeidea?
Havaitsemasi ongelman tulisi olla niin merkittävä, että ihmiset olisivat valmiita maksamaan tuotteesta, joka ratkaisee ongelman. Ja nyt ei puhuta muutamista maksavista asiakkaista - ongelman tulisi koskettaa niin monia ihmisiä tai yrityksiä, että liikeidealla on mahdollisuus kasvaa miljoonabisnekseksi.
Mikä ero on startupin liikeidealla ja perinteisen yrityksen liikeidealla?
Startup-yritys ja perinteinen yritys eroavat merkittävällä tavalla toisistaan. Startup on organisaatio, joka luo uutta tuotetta tai palvelua äärimmäisen epävarmoissa olosuhteissa. Yrityksen koolla ei ole väliä - määritelmä käsittää niin yhden hengen autotalliyrityksen kuin suuryrityksen.
Sen sijaan perinteiset yritykset eivät toimi yhtä epävarmassa toimintaympäristössä; toiminta perustuu olemassa olevaan ja todistettuun liiketoimintamalliin. Perinteisen yrityksen tavoitteena on saada markkinaosuus alueen olemassa olevasta kysynnästä. Tällaisia yrityksiä ovat esimerkiksi kirpputorit, parturikampaamot ja ruokalähetit.
Startupin liikeidealle on ominaista myös nopean skaalautumisen tavoittelu. Skaalautuminen tarkoittaa kykyä kasvattaa liiketoimintaa merkittävästi ilman, että kustannukset kasvavat samassa suhteessa. Tämä edellyttää sekä monistettavissa olevaa tuotetta tai palvelua että skaalautuvaa liiketoimintamallia. Kun kaikki edellytykset liiketoiminnan skaalaamiseen ovat kunnossa, startupit hakevat tyypillisesti riskisijoittajilta rahoitusta kasvun kiihdyttämiseksi.
Monikymmen sivuiset liiketoimintasuunnitelmat palvelevat perinteisiä yrityksiä - ei startupia
Uutta parturikampaamoa perustaessa on fiksua tehdä yksityiskohtainen liiketoimintasuunnitelma ja talouslaskelma. Startupille tämä ei kuitenkaan ole mahdollista liikeideaan liittyvän epävarmuuden vuoksi; alkuvaiheessa liikeideasi toimivuus on vain arvailujen varassa. Onkin hyvä asennoitua siihen, että ideasi tulee muuttumaan tämän hetkisestä suunnitelmastasi moneen kertaan. Näin ollen myös liiketoimintasuunnitelmasta tulisi jatkuvasti kirjoittaa uusia versioita, eikä ajan käyttäminen liiketoimintasuunnitelman päivittämiseen palvele ketään.
Näin selvität onko yritysideasta skaalautuvaksi yritykseksi
Startup-yrittäjän tärkein tehtävä on selvittää mahdollisimman nopeasti voiko liikeideasta rakentaa skaalautuvaa liiketoimintaa. Tämä vaatii ideoiden testaamista toimivan liiketoimintamallin löytämiseksi. Vasta kun voit osoittaa että liiketoiminta on kestävästi skaalattavissa, sijoittajat saattavat kiinnostua yrityksestäsi.
Tämä opas kertoo miten selvität idean potentiaalin, ja rakennat skaalautuvan yrityksen. Sinun tulee edetä oppaan vaiheesta toiseen askel askeleelta. Jokaisen vaiheen perässä on jatkoehto, joka sinun on täytettävä saadaksesi siirtyä seuraavaan vaiheeseen. Edessäsi on kuitenkin pitkä matka - tyypillisesti skaalaus-vaiheeseen pääseminen vie 2 vuotta.
Oletko valmis ottamaan selvää onko liikeideassasi ainekset menestyväksi yritykseksi?
🚦Seuraavan vaiheen jatkoehto:
Osaat sanoittaa minkä ongelman olet aikeissa ratkaista.
💡 Kirjoittajan tipsi:
Yrittäjyydessä menestymisessä on kyse omistautumisesta liikeideaasi kohtaan. Siksi valitsisin ratkaistavan ongelman toimialalta, joka kiinnostaa sinua. Minä koen merkityksellisyydentunnetta ympäristöongelmien ratkaisemisesta, joten työskentelen yrityksissä joiden toiminnalla on positiivisia ympäristövaikutuksia.
Eräs konkurssin tehnyt yrittäjä meni neuvossaan vielä pidemmälle - hän kehotti valitsemaan ongelman, jonka ratkaiseminen on niin lähellä sydäntäsi, ettei haittaisi vaikka kilpailija onnistuisi sinun sijaan sen ratkaisemisessa.