Aloita jatkuva tuotekehitys - Startappi

Aloita jatkuva tuotekehitys

Myymällä MVP:n ensimmäisille maksaville asiakkaille ja keskustelemalla heidän kanssaan, olet validoinut yrityksesi arvohypoteesin. Samalla olet mahdollisesti saanut uusia oivalluksia, miten palvelua voisi parantaa tai automatisoida, jotta se palvelisi suurempaa asiakasjoukkoa.

On aika laittaa tuotekehitystiimi töihin tuotteen ja liiketoimintamallin parantamiseksi ja uusien hypoteesien testamiseksi. Jokainen muutos ja uusi tuoteominaisuus tulisi käsittää kokeiluna, jolla pyritään pääsemään kohti visiota. Lean Startupissa tätä systemaattista kokeilua kutsutaan Rakenna-Mittaa-Opi-palautesykliksi. 

 

Rakenna-Mittaa-Opi-palautesykli

Tiesit tai et, olet jo aiemmissa vaiheissa käynyt läpi täyden Rakenna-Mittaa-Opi-palautesyklin. Esimerkiksi, kun haastattelit asiakkaita ratkaisusta, rakensit haastatteluita varten demon tuotteestasi (rakenna), keskustelit asiakkaiden kanssa ja dokumentoit, kuinka moni haastateltavista olisi kiinnostunut jopa ostamaan tuotteesi (mittaa), ja opit, osoittaako tarpeeksi moni asiakas kiinnostusta tuotteeseen, jotta sen rakentaminen kannattaa (opi).

Tätä samaa Rakenna-Mittaa-Opi-palautesykliä käytetään startupin kaikessa tuotekehityksessä ja liiketoimintamallikehityksessä. Prosessi sopii kaiken kokoisten hypoteesien testaamiseen, oli kyseessä oletus parhaasta jakelukanavasta tai hypoteesi siitä, että uusi tuoteominaisuus parantaisi asiakkaan käyttökokemusta.

Palautesykli etenee seuraavasti:

  1. Rakenna: Kehität tuotteen tai ominaisuuden testataksesi hypoteesin.
  2. Mittaa: Keräät tietoa esimerkiksi kohorttianalyysin, A/B-testauksen tai asiakashaastatteluiden avulla selvittääksesi, miten asiakkaat reagoivat muutokseen.
  3. Opi: Validoit hypoteesin tulosten perusteella joko oikeaksi tai vääräksi ja suunnittelet seuraavat askeleet.

 

Scrum: ketterän tuotekehityksen malli

Lean Startup ei tarjoa yksityiskohtaisia ohjeita tuotekehityksen käytännön toteuttamiseen tai tiimityön organisointiin. Tässä kohtaa kuvaan astuu Scrum, maailman suosituin ketterän tuotekehityksen malli. Scrum ei rajoitu pelkästään ohjelmistokehitykseen, vaan sitä käytetään laajasti myös muiden projektien vetämisessä.

Jeff Sutherlandin kirjoittama Scrum: The Art of Doing Twice the Work in Half the Time tarjoaa tarkat ohjeet Scrumin mukaiseen tuotekehitykseen. Kirja käsittelee:

  • Tiimiroolit: Kuka vastaa asiakkaiden tarpeiden priorisoinnista ja kuka toteuttaa kehitystyötä.
  • Kehityssyklit eli Sprintit: Lyhyet, iteratiiviset kehitysjaksot, joissa uusi ominaisuus suunnitellaan, rakennetaan ja testataan.
  • Työkalut ja priorisointi: Miten kehitysjonoa hallitaan ja miten varmistetaan, että kehitys vastaa asiakkaiden tarpeita.

Scrum on erinomainen teos, joka tekee Rakenna-Mittaa-Opi-syklin toteuttamisesta organisoitua. Scrumin hyödyntäminen on erittäin suositeltava osa Lean Startup -metodin toteutusta.

Katso alta selitysvideo Scrumista. Mikäli et vielä ole lukenut Jeff Sutherlandin teosta Scrum, nyt on sen aika. Tämä kirja ja siinä opetetut menetelmä antavat sinulle konkreettiset työkalut jatkuvan tuotekehityksen aloittamiseksi.

 

 

🚦Jatka seuraavaan vaiheeseen kun:

Olette aloittaneet jatkuvan tuote- ja liiketoimintamallikehityksen. Jatkuva tuotekehitys ei ole vain "vaihe", vaan se tulee ottaa pysyväksi osaksi arkeanne. 

📖 Opi lisää:

The Lean Startup s.75-78


Takaisin oppaaseen